Bácsmegyei Napló 2018/01

Kamarás

Németh Ernő
„El sem tudod képzelni, fiam, hogy mennyire gyönyörű volt ez itt!” – mondja az anyóka, s a tekintetét a Kamarás erdő felé fordítja. Németh Ernő vezércikke

Családtagok portréi Telcs Ede érmein

Baranyi Anna

Telcs Ede éremművészként főként kortárs művészeket, tudósokat, politikusokat, valamint barátokat és családtagokat örökített meg. A családtagok közül elsőként édesanyját mintázta meg az Anyám arcképe (1907 előtt) című szecessziós stílusú plaketten. Édesanyja, Teltsch Mórné Wollner Anna (Bonyhád, 1845 – Budapest, 1937) egy elszegényedett bajai gabonakereskedő lánya volt, akinek felmenői a Cohén papi nemzetségből származtak. Telcs Ede Visszaemlékezéseiben megjegyezte, hogy ez a körülmény édesanyját „igen büszkévé tette”. A plaketten a karakteres idősödő asszonyt bal profilból ábrázolta. A szögletes formátum a szecesszió egyik jellegzetes újítása, amelynek eredete a táblakép. A kompozíció és a lendületes ecsetkezelést imitáló mintázás is teljesen festményszerű. A lappangó plakettet Elek Artúr A magyar éremművészet öregei és ifjai című írásában megjelent reprodukció alapján ismerjük.

Orgonawellness

Husnyák Andrea

Husnyák Andrea arra volt kíváncsi, hogy az orgonák hova járnak wellness-re. Részletek a Bácsmegyei Naplóban! 

Antal Öntöde

Gazsó Orsolya

Szabadkán, a Szegedi út 36-os ház kapuja alatt egy kutyaorr fogad. Ő mutatja az utat az udvar szívébe, ahol egymásba nyíló műhelyrészek és szorgosan dolgozó emberek várnak. Mind egyenruhát viselnek. Mellényüket egy stilizált öntőfazék, AM-monogram és az 1930-as évszám díszíti. Megérkeztem a szabadkai családi vállalkozásba, az Antal Öntöde udvarába. – Gazsó Orsolya írása a Bácsmegyei Naplóban.

Szunnyadó szépség

Tómó Margaréta

Hajlunk-e a kompromisszumra, ha városfejlesztésről van szó?  Mennyire szenved Szabadka védett városmagja az ingatlanfejlesztőktől?  Hosszútávú stratégia kellene a fejlődéshez. A Bácsmegyei Napló interjúja Nagy Kiserős Melindával, Szabadka város építésügyi titkárságának vezetőjével.

„Nem tudom, hogy angyalok voltak-e a freskón, de én felfestettem őke

Bácsmegyei Napló, Mihalek György

Az adai Cseh Károly Általános iskola épületében 1956-ig az iskolanővérek iskolája és zárdája működött. Az államosítást követően a régi berendezés és a díszített falak is eltűntek. A 2017. augusztusában kezdődött épületfelújításnál külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a festékréteg alatt rejlő díszítés visszakapja régi kinézetét. Az első emeleten volt egykor a kápolna. Vladimir Kojić, nagykikindai restaurátor és ikonfestő munkája nyomán a mennyezeten újra látható az a jelenet, amikor Jézus Krisztus megmutatta Alacoque Szent Margitnak az ő Szent Szívét. A felújítást Gordana Prčić Vujnović, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet építésze felügyelte. Maksó Éva iskolaigazgató terve az, hogy a kápolna régi berendezése helyreállításra kerüljön, a mostani tanterem kápolnaként és emlékszobaként látogatható legyen. Mihalek György a mennyezet újjászületését követte nyomon.

Akár a méhek

Benedek Miklós

Szabadkán a méhek szorgalmát és takarékosságát próbálták utánozni.

A fin de siècle bizonytalansággal terhes miliőjében példaként állították a polgárok elé eme parányi állatokat.

Légy szorgalmas és légy takarékos és mindent megkaphatsz.

Légy szorgalmas és légy takarékos és minden a tied lehet.

Légy szorgalmas és légy takarékos és életed tejjel és mézzel folyó lesz.

Ezt hirdette a szépen kidolgozott ajtó fölé helyezett díszítőelem is.

Ha beléptél az épületbe a takarékpénztár munkatársa jobb kezét nyújtva az arcán mosollyal biztatott légy szorgalmas és mi takarékoskodunk helyetted.

A Semper idem nyomában

dr. Káich Katalin

Tűnjék bármennyire is hihetetlennek, a minden mindennel összefügg az univerzum törvénye, véletlenek pedig nincsenek. Aki eljut ehhez az emberi létezés minőségét meghatározó, azt befolyásoló, alakító felismeréshez, azt is tudja, hogy amint az a Prédikátorok Könyvében meg van írva: „Mindennek ideje van, / és ideje van az ég alatt minden akaratnak” (3:1). Tehát, mindennek ideje van, s a fentiek viszonylatában megnyilvánulhat, amennyiben az, akinek életfeladatául kijelöltetett a megvalósítás, ráismer a körülmények adta lehetőségre, és felvállalja a különböző irányból és idősíkokból érkező impulzusok összekapcsolásának gyakran cseppet sem könnyű tennivalóit, miközben egy csodálatos életet gazdagító szellemi utazás és lelki felmagasztosulás letéteményeseként járja be a feladat megoldását rejtő, addig ismeretlen ösvényeket.

R500

Gazsó Hargita

2017 januárjában született meg az ötlet két ember fejében, hogy a reformáció 500 éves jubileuma évére kiállítással emlékezzünk. Mivel a kiállítás helyszínéül Topolya Község Múzeumát választottuk, az év első hónapjaiban a község református és evangélikus múltú és jelenű helyszínein kutattunk a kiállítás projektmenedzserével, Vastag Tiborral. Topolya község területén Bajsa őriz evangélikus múltú vallási hagyatékokat, Bácskossuthfalva és Pacsér pedig református vallási örökséggel büszkélkedik.

Vallási turizmuson alapuló régiófejlesztés

Patyi Szilárd

2017 nyarán nagy építkezések kezdődtek el a doroszlói Szentkúton. Az itt folyó munkálatokról, a létesítmények rendeltetéséről beszélt Ft. Verebélyi Árpád főesperes, a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhely kormányzója.